Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
RÖPORTAJ
Night’s King’in Yaratıcısı Türkiye’den Bir Tasarımcı

Game of Thrones’da ağızları açık bırakan, beş sezondur beklenen kışı bir el hareketiyle canlandırdığı ölüler ordusuyla getiren ve Jon Snow’a diktiği masmavi cehennem bakışlarıyla hikayenin seyrini değiştiren Night’s King, herkesin dilinde. Bu kanımızı donduran karakterin yaratıcısı ise Türkiye’den genç bir tasarımcı: Onur Can Çaylı. Ankara’da aldığı grafik tasarım eğitiminin ardından ABD’ye taşınan ve hayallerinin peşinden giden Çaylı ile kariyerini ve Game of Thrones macerasını konuştuk.

Onur Can Çaylı’nın tasarladığı, Game of Thrones’cuların dilinden düşmeyen Night’s King.

Seni tanıyabilir miyiz Onur? Türkiyeden ABDye gitmen ve Game of Thronesda karşımıza çıkman arasında geçen hikayen nasıl?

1984 Ankara doğumluyum. Lise öğrenimini Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde tamamladım. Üniversite sınavlarında bir çok özel üniversiteden burs kazanmama rağmen tercihimi Hacettepe Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünden yana kullandım. Bölümde okurken resim ve illüstrasyon üzerine yoğunlaştım ve ardından hayallerimi gerçeğe dönüştürmeye karar verdim.

Nasıl gerçekleştirdin hayallerini?

Bir süre İngiltere’de yaşadıktan sonra  yüksek lisans eğitimi için ABD’deki okullara başvurdum ve San Francisco’da, Academy of Art’a kabul edildim. Yüksek lisans yıllarında da akademinin düzenlediği,  dünyanın her yerinden gelen öğrencilerin katıldığı yıl sonu yarışmalarında üç yıl üst üste birincilik ödülü kazandım. Bu sırada Hollywood sektörüne tasarım işleri yapan  Massive Black isimli firmada staja başladım. Akademinin son sınıfındayken,2011 yılında, Sony Pictures’dan The Amazing Spider Man filminde çalışmak için teklif aldım. Daha sonra Men in Black 3 filminde de çalıştım ve kariyerime  Dreamworks Animation’da devam ettim.

Game of Thrones için yarattığın, NightWalkers’ların lideri Night’s King karakteri çok dikkat çekti. Bunun dışında bölümde yine çok konuşulan,  Wildling’lerden Karsi’yi öldüren, zombileşmiş kendi çocukları da senin tasarımın. Yaptığın iş nedir, tasarım süreci nasıl işliyor, biraz anlatır mısın?

 Game of Thrones’da 3D artist olarak çalıştım. Yaptığım iş, 3D modelleme programlarını kullanarak istenilen fikri en iyi şekilde  görsel hale getirmek.

Kendi annelerini öldüren, “evlat olsa sevilmez” zombi çocuklar da Çaylı’nın elinden çıkma.

Tasarımda ne kadar serbestsin? Bire bir verilen tanıma uymak zorunda mısın?

Tasarımlara kendimden kattığım çok şey var, ana fikre uyduğu ve görsel olarak iyi gözüktüğü taktirde, çok serbest bir alanda çalışıyorum.

Tasarım yaptığın bölümle ilgili bilgileri paylaşmamanız için bir “gizlilik anlaşması” imzalanıyor mu?

Tabii ki. Profesyonel ortamda bir çok  anlaşma imzalanıyor.

Tasarım sürecine nasıl hazırlanıyorsun? Diziyi takip ediyor musun?

Onun ruhuna ait işler çıkarabilmek için diziyi cok yakından takip etmem gerekiyor. Edebi bir kaynağa dayandığı, alt yapısı ve hikayesi çok başarılı bir eser olduğu için görselliği oluşturmak da projede yer alan sanatçıların başarısıyla doğru oranda gelişiyor. Oyuncuların rollerine çok iyi seçildiği, kurgusu ve görsel kimliği iyi oluşturulmuş bir proje olduğunda ise hem üzerinde çalışırken hem de izlerken büyük keyif veriyor.

Bir seyirci olarak Game of Thronesda en sevdiğin karakterler hangileri peki?.

Peter Dinklage'ın oyunculuğuyla Tyrion Lannister’e olağanüstü bir karakter kattığını düşünüyorum. Samwell Tarlyi gibi  gerçek hayatta  bir dostum olsun isterdim mesela. Herkesin Joffery Lannister karakterine ne kadar gıcık olduğunu ve ölümünden sonra “ohh be adalet yerini buldu, iyi oldu” dediğini hissediyorum. Ama bunun arkasında başarılı bir oyunculuk olmasından dolayı insanlar  bu kadar yoğun duygular besliyorlar. Tüm karakterleri bir bütünün parçası olarak görüyorum ve hepsinde sevdiğim yönler var. Bizi diziye bağlayan şey de sanırım bu olsa gerek

Zombi tasarımlarının dikkat çektiği bir diğer dizi de The Walking Dead. İzliyor musun? Tasarımları nasıl buluyorsun?

The Walking Dead bir süre izledim fakat daha sonra devam edemedim. Bir çok özel efekt  bilgisayar ortamı dışında orada da gerçek makyajlarla oluşturuluyor. Saygı duyduğum ve hoşuma giden bir iş.

Bu practical effectsyani bilgisayar ortamı dışında gerçekleştirilen efektler ve CGI teknolojisiyle yapılan dijital efektler arasındaki ayrım üzerinde çokça konuşuluyor. Game of Thronesun görsel başarısı da biraz bu ikisini birleştirmesinde ve gerçekçi bir atmosfer kurulmasında yatıyor sanki?

Kostümler ve mekanlar çok özenli hazırlanıyor. Her şey işini en iyi yapan çok tecrübeli sanatçıların elinden çıkıyor. CGI ve practical işlerin bir arada göze batmadan harmanlanması zor bir iş tabii ki. Üzerinde çok vakit harcanması gerekiyor bazı durumlarda.

Türkiye televizyonunu izliyor musun, sevdiğin diziler var mı?

Türkiye'de devam eden dizileri takip edemiyorum maalesef.

Biraz da Game of Thrones dışındaki işlerinden bahsedelim. Film sektöründe de çok başarılı tasarımlarda imzan var.

Son olarak Marvel’in Avengers Age of Ultron filminde “Vision” karakterinin konsept tasarımı ve modellemesini yaptım. Yakında vizyona girecek olan Terminator Genisys filminde Arnold Schwarzenegger’ın canlandırdığı Terminatör ve Emilia Clarke’ın canlandırdığı Sarah Conner karakterlerinin digital modellemesini de ben yaptım. Angelina Jolie’nin yönettiği Unbroken filminde aktörlerin bir deri bir kemik görüntülerini yarattım. Ayrıca Hunger Games filmlerinde de çalıştım.

Bilgisayar oyunları alanında da çalıştım. Cayli Animation bünyesinde, Japon firması Sega’nın Sonic oyunundaki karakterleri ve Marvel vs Capcom oyunlarındaki belli karakterleri yarattım.

1 2
YORUMLAR



DİĞER RÖPORTAJLAR