Kore uyarlaması
Mucize Doktor çölde vaha gibi geldi ya intikam hikayeleriyle dolup taşan yerli dizi iklimimize; işte hakkıyla uyarlansa aynı etkiyi yaratabilecek bir Kore dizisi daha var şu günlerde çok konuşulan, çok izlenen:
SKY Castle.
Kore, uluslararası akademik başarıyı ölçen PISA sınavında her yıl başa güreşen ülkelerden. Ve Nuran Çakmakçı'nın geçtiğimiz cumartesi günü
Hürriyet'te yayımlanan
yazısından alıntıyla Kore'de "üniversite sınavı öğrencilerin kâbusu. En iyi üç üniversiteye girmek için yarışıyorlar. Yaklaşık yarım milyon öğrencinin girdiği bu sınav süresince hayat duruyor. Sınav, öğrencilerin aynı zamanda nasıl bir gelir elde edeceklerinin de ilk adımını oluşturuyor. Sekiz saat arka arkaya yapılan bir maraton. 400’ü aşkın üniversite olmasına rağmen SKY Lig’dekilerin (Seul, Kore ve Yonsei üniversiteleri) birine girebilmek için bu yarış yapılıyor. Sadece yüzde 2’si bu okullara girebiliyor. Ancak buradan mezun olanlar da ülkenin en iyi şirketleri olarak gösterilen Hyundai, LG ve Samsung gibi markalara rahatlıkla girebiliyorlar."
İşte dizi tamamen bu sınavı kazanmak için öğrencilerden çok ailelerin, özellikle annelerin verdiği resmen kanlı savaş üzerine. SKY Castle (ilk kelimenin, Kore'nin en makbul üç üniversitesinin baş harfleri olduğuna dikkat) tıpkı Ufak Tefek Cinayetler'in Sarmaşık'ı gibi, elitlerin yaşadığı korunaklı bir site. Kahramanlarımız ise bu sitede yaşayan dört aile ve kapanın elinde kalan bile denilemeyecek derecede ulaşılmaz bir öğretmen; çok değerli, çünkü onun hazırladığı çocuklardan üniversiteye girmeyen yok. Ama ne pahasına?
Bu ailelerin erkekleri de daha önce seçkin üniversiteleri bitirmiş, şimdi ülkenin en önemli kliniklerinden birinde çeşitli pozisyonlarda doktorlar olarak büyük rekabet halinde ve bu rekabet de çok tanıdık. Anneler çocuklarının eğitimi için başta bizzat aileleri tarafından aşağılanmak üzere her şeyi, ölümü bile göze almaktan çekinmezken, genelde bu mücadeleye aileleri kadar büyük hırsla katılmayan çocuklar bambaşka bir alem. Elbette bu 'elit' şahısların bazılarının geçmişinde büyük sırlar da var.
İçinde terlikle gezilen şahane döşenmiş evler, çocukların çalışma odaları, kitap klüpleri, 'normal' bir ailenin gergin aileler üzerindeki etkisi, öğretmenlere verilen rüşvetler, hastanede bıçakla doktor kovalayan hasta yakınları, teknolojik ayrıntılar filan derken birer saatlik 20 bölüm su gibi akıp gidiyor. Tabii ergen intiharlarının çok yüksek olduğu Kore'de bu eğitim sisteminin kıyasıya eleştirilmediği düşünülmesin; gözlerin dolduğu yerler çok. 2018'in kasım ayında yayına başlayan ilk bölümün reytingi 1.7 iken, her hafta artan izleyici sayısıyla sona doğru 23.8 reytingi görmüş dizi aslında önce 16 bölüm olarak planlanmış ancak gördüğü büyük ilgi üzerine dört bölüm daha eklenmiş sonradan. Kore'de yılın en başarılı dizisi olarak kabul ediliyor. Geçtiğimiz ay, bütün oyuncuların bir araya geldiği bir "dizinin ilk bölümünün birinci yıldönümü" kutlaması bile yapıldı.
Sarmaşık rekabetinden sağ salim çıkmayı başaran kadınların çocuklarını en iyi okula sokma mücadelesini izler miyiz belli olmaz ama daha dün gece çocuğunu sınava hazırlamak için işi bırakmış bir baba hikayesi dinlemişken, SKY Castle'ın Türkiye'de de gördüğü ilginin boşuna olmadığını söylemek mümkün. (Netflix)
ELÇİN YAHŞİ