Siz hangi ajanstansınız?
Reality şov katılımcıları sıradan insanlar olarak ekranda tanıtılıyor. Fakat görüldü ki, çoğu katılımcı bir şekilde eğlence sektörünün içinde insanlar, işsiz oyuncular ya da oyuncu adayları. Mamafih cast ajansına kayıtlı olmayan tahminen bir tek ben varım. Apartman yöneticisinden, bakkala kadar herkesin bir ajansta kaydı var artık.
Hasarlılar, arızalılar sizi arıyoruz!
Bir reality şova başvuracaksanız size basit bir ipucu vereyim, zayıflıklarınızdan bahsedin. Baskı altında şiddet gösterme eğilimi, geçmiş rezaletler, fobileriniz, ne varsa dökün ortaya. Tikli misiniz, tıka basa yiyip sonra kusuyor musunuz, kronik yalancı mısınız, aileniz yaptığınız rezillikler yüzünden artık sizinle selamı sabahı kesmiş durumda mı, bunları anlatın. Yapımcılar bunlara bayılır.
Ünlüler ve entrika
All-stars adı verilen tüm sezonların en iyi yarışmacılarının olduğu programlarda henüz yarışmacılar kesinleşmeden önce bu az ünlü kesimi arasında deli bir telefon trafiği döner. Orada kim birbirine ne diyecek, kim geri planda olacak, kimi destekleyecekler hepsini konuşurlar. Çoğu ünlü şaibeli olduğundan kendi aralarında yaptıkları anlaşmalar daha yarışma başlamadan genelde bozulmakla birlikte, danışıklı dövüşlerini izlemek her zaman eğlenceli.
Geçmiş ve özel hayat itinayla didik didik edilir.
Nasıl bir şirket işe başvuran adaylar hakkında araştırma yapıyorsa, yapım şirketleri de yarışmacı adayları hakkında son derece ayrıntılı bir geçmiş araştırması yapar. Bu araştırma, arkadaşlar, aile üyeleri, tıbbi testlere kadar uzanır. Böylece ne yerler, ne içerler, hangi durumlarda ne tepki verirler tüm bilgilere sahip olurlar. Tabii bir de sonu gelmez mülakatlar, fiziksel ve psikolojik testler var.
Kişilikler duruma göre değiştirilebilir.
Reality şovu bir drama olarak düşünürsek, katılımcılar onlara verilen rolleri yerine getirmekle yükümlü. Arabozucu mu, huysuz mu, iyi aile kızı mı akışa göre ne olmaları gerekiyorsa onu oluyorlar. Örneğin İşte Benim Stilim’de Yağmur Taktaş ilk başta çok sinirli, ölçüsüz tavırlarıyla dikkat çeken bir yarışmacıydı. Fazla tepki aldığı görülünce bir sabah uyanıp daha olgun, terbiyeli ve efendi olmaya karar verdi.
Yarışmacılar itinayla yoğrulur/ şekillendirilir
Bire bir röportajlar, bir yarışmacının belirli biçimde düşünmesini ya da tonunu değiştirmesini sağlamak için biçilmiş kaftan. Soru sor ve yönlendir. Ardından istediğin etkiyi yaratacak cümleleri çek. Örneğin Semih’in Survivor’da ‘saygısızların cezasını keserim’ şeklindeki psikopat açıklamaları. Kendisinden üçüncü şahıs olarak bahseden ve aralarda İngilizce konuşmayı seven yarışmacı; “Semih Öztürk, bugün nasıl ki kurtarıcı olduğu gibi, dokunulmazlıklarda da panişırdır, bir cezalandırıcıdır. Hediyeleri sunduğum gibi cezalandırmasını da çok iyi bilirim. Çünkü saygısızların cezasını her zaman keserim!”
Bütçeyi anlamanın en kolay yolu mekanlar
Eğer program parklarda bahçelerde, ya da sokakta çekiliyorsa neredeyse hiç bütçeleri yok demek.
İzledikleriniz olan bitenin çok az bir bölümü
Günde yaklaşık 8 saat, 10’un üzerinde kamerayla çekilen bir program düşünün; neredeyse bundan günde 80 saatlik haftada yaklaşık 480 saatlik bir malzeme çıkar, bu, hikâyeyi oluşturmak için gerekli olan bazı sağlıyor.
Gerçek insanlar kullanılmakla birlikte bize söylemedikleri, bu insanların karşılaştıkları durumların gerçek olmaması. Günler önce elde edilmiş bir görüntü yeniden bir sahne ya da durum olarak getirilebiliyor. Çoğu zaman bir “star” ya da ana karakter belirleniyor ve bütün program o karizmatik ya da acayip insanın etrafında dönüyor. Etrafında hikayenin devamını sağlayacak tipler olabilir. Bunlar da dramayı beslemek için gerekli. Örneğin İşte Benim Stilim’deki star 18 yaşındaki yarışmacı Bahar. Geçenlerde arkadaşları tarafından15 yaşındaki fotoğrafının ortaya çıkarılması ve fotoğrafın ekrana yansıtılması sonucunda sinir krizi geçirdi. Çok bağırıp çağırınca sunucu Öykü Serter, dışarı çıkıp sakinleşmesini söyledi. Böylece o günkü programın tansiyonu ayarlanmış oldu.
Reality TV seyircisi, yaşananların, yarışmacıların, akışın ne denli gerçek olduğunun gayet farkında. Bununla birlikte bu durum programların merak edilmesine ve izlenmesine mani değil. Eğlence olduğu sürece de durum böyle seyredecek gibi duruyor.