Adını Feriha Koydum (2011-2012)
Sadece bir gençlik dizisi olamayacak kadar sert bir real ortama sahip Adını Feriha Koydum. Gerçek bir apartman dizisi çünkü… Zengin numarası yapan kapıcı kızı ile gece hayatının veliahtının imkansız aşkının hikayesi. Hazal Kaya ve Çağatay Ulusoy’un ikonik aşıkları canlandırdığı dizi, unutulmaz pek çok karakterle de hikayesini zenginleştirmişti. Feriha’nın köylü annesi, tutucu babası, hırt abisi, Emir’e saplantılı aşık zengin ve acımasız ve ayrıca bir sarı saç tonuna kendi adını vermiş Hande, Hande’ye saplantılı aşık Emir ve Hande’nin kankaları Koray, Feriha’nın zengin kankası deli Cansu, Cansu’nun erkek delisi üvey annesi Sanem Hanım ve hayvan dostu, moda düşkünü apartman sakini Lara… “Bi kapıcı kızı kadar olamadın” cümlesi ile başlayan gerçek bir televizyon kültü. Arka fonda dizinin o her duyguyu dozunda taşıyan müzikleri… Adını Feriha Koydum, sadece Etiler’de bir apartmanı mekan seçmesi ile de gerçekçi değildi. İstanbul gece hayatının zirve ve son yıllarının kültürünü de taşıyordu. Çağatay Ulusoy’un canlandırdığı Emir Sarrafoğlu karakteri kendi jenerasyonunu oluşturmuş, kahvaltıcısından, restoranına ve gece mekanına Etiler ve Bebek-Kuruçeşme sahil hattına salmıştır.
Medcezir (2013-2015)
Son batılı kalemiz Medcezir yayınlandığı zamanda, Ekranella’da, benim ve çılgın fanlarının çok heyecanlı günler yaşamamıza sebep olmuştu. Şimdi korkusu ile titrediğimiz fan terörünün ilk versiyonlarını görmüştük. Orijinal fan terörüydü. Gerçek anlamda da medeniyeti, aydınlığı temsil eden son dizimizdi. Ondan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı ne yazık ki… The O.C. uyarlaması dizi atmosfer olarak bir Orange County olmasa da kurgusal Altınkoy’a sahipti. Oturdukları siteden okudukları okula kadar her şey Asım Şekip Kaya (Can Gürzap) adını taşıyordu. Biraz Gossip Girl vari kol kırılır yen içinde kalır tadında arkadaşlıkları vardı bu Altınkoy çocuklarının. Altınkoylu Mira ve Tozludereli Yaman’ın, iki farklı sosyo-ekonomik çevreden gelen bu iki gencin aşkı bir ilişkinin bütün evrelerini göstermekte de oldukça başarılıydı. Toksik ilişki olarak tabir ettiğimiz şeyi Türkiye’de Asmalı Konak Seymen ve Bahar’dan sonra Yaman ve Mira temsil ediyor çünkü. Mira ve Yaman’ın en yakın arkadaşları da sevgiliydi ki double date olayını gençlerimize bu ekip katmıştır. Mira’ya takıntılı Orkun, Orkun’a takıntılı Mira’nın arkadaşı Hale (usual teen dramas) ve her sahnede olan arada sırada kendi romantik dramaları işlenen başka genç kızlar ve erkekler… Doğduklarından beri Altınkoy sınırlarından çıkmayan bu arkadaş grubu Yaman’ı önce sevmez ama sonra onu da içlerine alırlar ve Yaman da gittikçe medenileşmeye başlar. Bu yüzden Medcezir gerçekten son aydın dizimizdi. Oradan devam edebilirdik ama olmadı. Ayrıca batının ahlaksızlığını da çok güzel bir şekilde almıştı. Mesela finalde Mira’nın annesi Sude sevgilisinden (Yaman’ın abisi) yaptığı çocuğu, ölen kocasının varisi ilan ederek (Asım Şekip Kaya), eski kocası ile (Mira’nın babası) büyütmeye karar verdi. Neyse böyle güzel günlerdi. Zamanında Medcezir ile ilgili söylenecek her şeyi söyledik, artık üzerine ne denilebilir ki… Günümüzde Yaman ile Mira kesinlikle hala evlidirler ve yine aynı şekilde hayatı birbirlerine dar ediyorlardır eminim. Çünkü böyle toksik ilişkiler sadece masallarda sonsuza kadar sürmez. Orkun ise akıl hastanesinden çıkmış, artık dijital projelerde “diğer erkek” olmaya devam ediyordur.
Güneşi Beklerken (2013-2014) & Güneşin Kızları (2015-2016)
Güneş gençlik serisi günümüzün temelleri üzerine kurulduğu bambaşka bir dönemi temsil ediyor. Bu diziler tamamen star yaratmak için yapılan prodüksiyonlar olarak görülebilir. Ben yine Emre Kınay’ın ebeveyn rolünde olduğu üçlemenin son dizisini önümüzdeki yaz bekliyorum. Bu iki diziden elimizde kalanlar ise Kerem Bürsin, Hande Erçel, Hande Doğandemir, Burcu Özberk, Yağmur Tanrısevsin, Tolga Sarıtaş, İrem Helvacıoğlu ve Aytaç Şaşmaz (aslında Güneşi Beklerken’de abisi İsmail Şaşmaz oynadı ama o hayatımıza Aytaç’ı kattı). Güneşin Kızları artık iyice boş muhabbete dönmüş günümüz gençlerini temsil ederken Güneşi Beklerken’de bu yaz sezonunda çokça gördüğümüz zorbalığı Kerem Sayer (Kerem Bürsin) Türk televizyonlarına getirmiştir.
Tatlı Küçük Yalancılar (2015)
Fenomen dizi Pretty Little Liars’ın uyarlaması Tatlı Küçük Yalancılar aslı gibi 100 sezon sürmedi. A’nın kim olduğu 13 bölümde ortaya çıktı çünkü biz dalaveresi uzun süre saklanan sırlı dizileri sevmeyiz. Aslında “Güneş” serisi gibi bu da bir nevi yıldız çıkarmak için yapıldı. Dilan Çiçek Deniz, Bensu Soral, Büşra Develi, Melisa Şenolsun, Burak Deniz, Alperen Duymaz, Ozan Dolunay gibi şu an hepsi başrol olan insanların hepsi bu dizideydi. Ben orijinal bir Pretty Little Liars fanı olduğum için büyük hevesle başladım bu diziye. Açıkçası fena da değildi ama tabii ki PLL’in yanından bile yaklaşamıyordu. Bizim kültürümüzde bu mistery olayı yok, ne yapsak olmuyor en güzelini yazsan bile sahne güzel olmuyor. Biz uzun bakışlar, o bakışlardan derin anlamlar, koca bir bölüm aynı evin içinde geçen hikayeler seviyoruz. Tatlı Küçük Yalancılar bütün bunların yanında artık eski aydınların zamanının geçtiğini de söylüyordu. Beyaz Türklerin çocuklarının hikayeleriyle kimse ilgilenmiyordu…
Bodrum Masalı (2016-2017)
Atmosferi, genç karakterlerinin yeni nesil oluşu ve insana lise yıllarını özleten havası ile Bodrum Masalı cidden güzel bir diziydi. Aileleri yüzünden bunalıma sürüklenen çocuklar ve onların karmaşık ilişkileri. Her şey başladığı yere (Kavak Yelleri) bir sahil kasabasına geri dönüyordu. Bad boy sevdalıların yeni gözdesi Ateş, kankası Bodrum local, miço Kelebek, Ateş’in ideal kız rol modelini temsil eden kardeşi Su (kaynakça bir diğer ideal kız Su from Küçük Sırlar), Ateş’e aşık kezban Aslı (kaynakça bir diğer sahil kasabalı iyi kız Aslı from Kavak Yelleri), Ateş’in şımarık klasik İzmir Amerikan Kolejli sevgilisi Alara ve Alara’ya aşık Orkun inspired Uzay… Sonradan mafyavari şeylere girmese güzel diziydi Bodrum Masalı. Kavak Yelleri’ndeki gençler o sahil kasabasından çıkabildiler ancak bu çocuklar o kadar şanslı olmadılar.
Honorable mentions
The Simpsons formatında Çılgın Bediş (1996-2001) Parks and Recreations, The Office tadında Yedi Numara (2000-2003) Arka sokaklara karışmadan önce Arka Sıradakiler (2007-2012)