BBC’nin popüler kültürden uzak, kaliteli bu yapımı ile ilgili yazmanın vaktinin geldiğini düşünüyorum. Netflix’in ilk üç sezonu yayına almasıyla birlikte yakında popülaritesi artacaktır, zira ABD’yi ziyadesiyle sarmış durumda.
Peaky Blinders, I. Dünya Savaşı sonunda Birleşik Krallık’ın Birmingham şehrinde yaşayan, çingene kökenli, bahis oyunları oynatan, zamanla gangsterler dünyasında ve şehrin ekonomik faaliyetler alanında yer edinen bir ailenin ve o ailenin beyni olan Thomas (Tommy) Shelby’nin hikayesini güçlü oyunculuk, sağlam bir senaryo ve olağanüstü bir sinematografi ile anlatıyor.
Gerçek bir hikayenin temellendirdiği senaryoya sahip dizi, ismini de gerçek Peaky Blinders’ların giyim stilinden alıyor. ‘Peaky’ başlarına taktıkları şapkadan, ‘Blinders’ ise o şapkaya yerleştirdikleri jiletlerle kavgaya girdikleri insanları yaralamalarından geliyor.
Ailenin büyük oğulları I. Dünya Savaşı gazileri, Arthur ve Tommy. Her ikisi de savaştan kalma travmalarını atlatmış değiller. Ailesine sadık ve kalbi ile hareket eden Arthur’un aksine soğukkanlılığını asla bırakmayan ve zehir gibi bir zekaya sahip Tommy, hırslarına sarılıp, yeni dünyada ailesine yer açmaya çalışıyor. Tommy’nin yükselişi ile birlikte devlet-mafya ilişkileri, çarlık Rusyası’nın dağılması ile gelişen siyasi ilişkiler, gruplar arasında güç savaşları, aile bağları ile dinamik bir sunum karşımıza çıkıyor.
Peaky Blinders’ı diğer tüm dizilerden sıyıran en büyük özellik ise olağanüstü cast ve o castın kusursuz performansı. Cillian Murphy ekran tarihinin muhteşem performanslarından birini ortaya koyarken Helen McCrory, Paul Anderson, Sophie Rundle, Joe Cole gibi isimlerin yanı sıra ilk sezonda Sam Neill, ikinci sezonda Tom Hardy kensidisne eşlik etmişti. Bu sezon Oscar ödüllü Adrien Brody de katıldı.
Ayrıca Nick Cave’den Jack White’a, ArcticMonkeys’den PJ Harvey’e uzanan isimlerin seslendirdiği muhteşem soundtracki ile kulakların pasını da siliyor dizi.
Peaky Blinders, mafya- suç dizilerinin çıtasını çok yükseğe çıkarırken, The Godfather üçlemesinin ekrandaki karşılığı gibi değerlendiriliyor.
Dizi sadece bir mafya dizisi değil, dönem İngilteresi’nin siyasi/ sosyo ekonomik yapısının incelenmesi için de ayrıca bulunmaz bir nimet.
DARMODY