Üstelik televizyon altın çağına doğru emin adımlarla ilerliyor, özellikle drama ve oyunculuk konusunda. Birçok sinema yıldızının televizyonun büyüsüne kapılması boşuna değil, daha çarpıcı prodüksiyonlar, daha yetenekli yönetmenler ve belki de en önemlisi şahane senaryolar. İyice “tüket ve bitir” noktasına geldiğimiz toplumda, 40-50 dakikanın 12 haftalık cazibesi koca film setlerinde harcanan ayların önüne geçiyor artık.
Gelelim eğlenceli kısma: Koca bir futbol sezonunun beş saate sıkıştırılmış hali olan ödül törenlerinin çekiciliğini anlatmak en kolayı. Favoriler, sevdiklerin, nefret ettiklerin, bir daha ekranda görmek istemediklerin birbiriyle yarışıyor, daha ne olsun. En tatlısı da işin tahmin kısmı elbette:
Kim Kazanır: Sınava en kolay sorudan başlayanlardan mısınız? Doğru yere geldiniz. Coen’lerin masterpiece’i Fargo’nun TV uyarlamasını hiçbir şeyi sevemeyecekmiş gibi görünen Coen’lerin bile beğendiğini hissediyorum. Daha da önemlisi bence Nuri Bilge Ceylan Coen’lerin kayıp kardeşi. Söyleyeceklerim bu kadar.
Kim Kazanmalı: Hiçbiri bir Marge Gunderson değil belki ama hepsi fazlasıyla orijinal karakterlerin üstüne kurulu, insanı yavaş yavaş atmosferine çeken Fargo gerçek bir klasik. Üstüne üstlük en büyük başarısı TV’nin en kötü oyuncusu Colin Hanks’i bile izlenebilir kılması.
Plase: American Horror Story: Coven fena bir sezon geçirmedi ama Idris Elba’nın çok acayip işler yaptığı Luther’ı anmadan tamamladığım yazı olmadı daha. Saygılar abi.
Kim Kazanır: Mom, yüzüne bakılacak bir dizi değil. İki bölümden fazla tahammül eden varsa hakikaten saygı duyarım, ama Amerikanlar çok tutuyor Allison Janney’yi. West Wing sağ olsun. Çok güçlü olmayan kategoride net favori.
Kim Kazanmalı: Her yarışma kazanmak için değildir gibi karizmatik bi’ laf var mıydı? Yoktu di mi? Bayağı sevinmiştim saçma sapan bi’ klişenin arkasına sığınıp yorum yapmaktan kaçabileceğim diye. Çok istiyorsanız Kate Mulgrew’a (Orange is the New Black) verelim.
Plase: Daha önce ödülü iki kere kazanan Julie Bowen (Modern Family) sürpriz yapabilecek tek aday.
Kim Kazanır: Tony Hale biraz benzer rollere sıkışmış görünse de Julia-Louis Dreyfus’la kimyaları muazzam. Dreyfus dizinin (Veep’in) pistonlarıysa Tony Hale kesinlikle motoru, üstelik bakışlarıyla asist yapma konusunda gerçek bir dünya markası.
Kim Kazanmalı: Ödülü ortadan ikiye bölme şansımız var mı? Yarısını Tony Hale’e yarısını Adam Driver’a (Girls) versek? Tony Hale Arrested Development sayesinde benden torpilliyse Adam Driver’ın da Inside Llewyn Davis’i var kapı gibi hem Star Wars da yolda. Girls’ün geri dönüşünün itici gücü Adam’ın hiç şansı yok ama karakter dönüşümünü ekrana aktarma konusunda başarılı olduğu kesin.
Plase: Brooklyn Nine-Nine’ın Andre Braugher’ı aslında kafa kafaya Tony Hale’la ödül için. Ancak dizinin Emmy tarafından pek ilgi görmemesi şansını düşürüyor.
Kim Kazanır: Gerçek bir komedi zamanlaması ve mimik ustası Julia-Louis Dreyfus, üstelik ABD’lilerin onlarca yıldır süren Seinfeld fetişinden ekranda kalan tek isim. Veep devam ettiği sürece bu ödülü kimseye kaptırmayacak muhtemelen.
Kim Kazanmalı: Televizyonun en istikrarlı komik dizilerinden Parks&Recreation’ın Emmy’lerden asla ilgi görmemesi düşündürücü. Ödül törenleri sürpriz hikâyeleriyle yüceldiği için Dreyfus’tansa Amy Poehler’ın kazanmasını tercih ederim.
Plase: Komedi dalına atlayan Orange is the New Black’in ve dolayısıyla da Netflix’in başarısı televizyonun geleceği için çok daha kritik belki ama Taylor Schilling’e bir türlü ısınamadığım da bir gerçek. Yine de hipster oylarını alacağı için bir şansı var.
Kim Kazanır: Yanındakiler söndükçe daha da parlayan bir ışık Jim Parsons. The Big Bang Theory’yi ayakta tutan tek parça olan Sheldon Cooper rolünde yine kusursuz bir sezon geçirdi, dört yılda üçüncü Emmy’sine çok yakın. (O araya Jon Cryer’ın (Two and a Half Men) nasıl girdiğini kimse bilmiyor.)
Kim Kazanmalı: Tamamen duygusal: Altın Kürelerdeki aşırı dolaysız performansı ABDliler tarafından fazla ofansif bulunan Ricky Gervais’in (Derek) kabul konuşmasını duymak istemeyen yoktur herhalde.
Plase: Louis C.K. gerçek bir dahi ama bazen aşırıya kaçan kara komedisi insanda Ruh Emiciyle karşılaşmış hissi uyandırıyor. Çikolata?
Kim Kazanır: Sırf 25 Ağustos gecesinin değil son yılların en çekişmeli kategorisi, yanlış anlaşılmasın, Audi-Mercedes-BMW kapışması değil Kartal-Murat-Şahin rekabeti var ortada. Son dört sezonun galibi ve kazanırsa rekor kıracak olan Modern Family, ilk sezonunun da üstüne çıkan Orange is the New Black ve geçtiğimiz sezon ödülü hak eden Veep arasında kıyasıya mücadele var. Modern Family oy verenlerin sıkılmasından dolayı geride kalır, Orange is the New Black ise bu kategori için fazla sert. Veep diyorum.
Kim Kazanmalı: Gerçekten gülmek mi istiyorsunuz? Silicon Valley’yi deneyin.
Plase: Diğerlerinden çok daha zekice kotarılmış, eleştirmenler tarafından da el üstünde tutulan Louie, sürpriz yapabilir.
Kim Kazanır: Breaking Bad drama kategorilerini süpürecekse en rahat başlangıç noktası burası. Kendini her sene geliştiren Anna Gunn, son sezon kozadan kelebek olarak değil aslan olarak çıktı adeta.
Kim Kazanmalı: Başka bir yıl olsa Christine Baranski (The Good Wife) olabilirdi ama Anna Gunn sürprize izin vermez.
Plase: Downton Abbey adayları İngiliz severlerin oylarını böler, Lena Headey (Game of Thrones) Emmy oy verenine geçmez, Elisabeth Moss’un (Mad Men) ve Peggy’nin düşüş yaşadığı sezonda her zamanki kalitesini sergileyen Christina Hendricks (Mad Men) tek sürpriz adayı.
Kim Kazanır: Gecenin en merak ettiğim ödülü. Geçtiğimiz sezon Bobby Cannavale (Boardwalk Empire) durduk yere Aaron Paul’dan (Breaking Bad) ödülü almasaydı Peter Dinklage (Game of Thrones) bu sene net favori olurdu ama Televizyon Akademisi hem 2013’ü telafi etmek hem de Aaron Paul’a güle güle ödülü vermek için tercihini Pinkman’dan yana kullanabilir. Yine de mahkeme sahnesindeki kusursuz tiradıyla Peter Dinklage diyorum.
Kim Kazanmalı: Tywin’in öldüğü sahnede Charles Dance’ten sahne çalmak herkesin harcı değil. Dördüncü sezonda çıktığı duygusal yolculuğu müthiş bir finalle taçlandıran Peter Dinklage’ın karşısında Aaron Paul’dan başka biri olsa gülüp geçerdim.
Plase: Carrie’nin o pörtlek dolunay gibi gözleri Homeland’in kan pompalayan kalbiyse, Saul da işin ruhu (kelime oyunu?). Hiç şansı yok gerçi.
Kim Kazanır: Robin Wright’ın jenerasyonunun en değeri bilinmeyen oyuncusu olduğunu düşünüyorum ama bu yıl Julianna Marguiles’in yılı. The Good Wife’ın belki de en iyi sezonunda iyice büyüyen Marguiles’in yazarların kendisine attığı her türlü ters topu gole çevirmesi kayda değer.
Kim Kazanmalı: İki yıldır Emmy’yi kaptırmayan Claire Danes’in (Homeland) delişmen halleri insanları biraz baydı, Robin Wright (House of Cards) ise sırf Kevin Spacey’den sahne çalabilmesiyle bile ne kadar güçlü bir oyuncu olduğunu kanıtlıyor, yine de Lizzy Caplan’ın Masters of Sex’te yaptıkları takdire şayan.
Plase: Lizzy Caplan kazanırsa Emmy tarihinin en büyük sürprizlerinden biri olur.
Kim Kazanır: Son yılların en acayip kategorilerinden ve dışarıda kalan en az üç tane aday var sayılabilecek üstelik, ancak şurası kesin: Kral varken zıpçıktı Hollywood Prensi’ne laf düşmez. Zaten Matthew McConaughey’in (True Detectives) ciddiye alındığı bir düzlem hakikaten paralel evren. Adam bildiğin B klasmanı aktör bile değilken Emmy-Oscar dublesi yapacak nerdeyse. TV tarihinin en muazzam ve en kusursuz canlandırılan karakterlerinden biri olan Walter White veda sezonunda eli boş gitmez. Bryan Cranston (Breaking Bad) diyorum.
Kim Kazanmalı: En sevdiğiniz dondurmacının önündesiniz, sakızlı tamam, çikolatalı tamam bir de meyveli seçeceksiniz ama hepsi birbirinden güzel, ama şunu düşünün, hayatınız boyunca bir kez daha çilekli dondurma yiyemeyecek olsanız çilekliyi seçmez miydiniz? Ben bu argümanımı TV Akademisi’ne maillemeye gidiyorum. Cranston’ı da cc’lerim. Adam Ozymandias, Kralların Kralı.
Plase: Cranston-MM ikili sıkıştırmasından çıkan olması imkânsız.
Kim Kazanır: İddialıyım, gelmiş geçmiş en güçlü drama dizisi kategorisi. Seçmek zor ama Breaking Bad.
Kim Kazanmalı: Breaking Bad. True Detective TV tarihine geçecek bir iş belki ama bundan 10 sene sonra 2013-2014’ü konuşurken Breaking Bad’in final sezonundan bahsedeceğiz hepsinden önce.
Plase: Game of Thrones’un en güçlü sezonuyla ödülün yanına yaklaşamayacak olması can sıkıcı olsa da üzülmüyorum çok. Karl Malone da efsane basketçi en nihayetinde.
En İyi Televizyon Filmi: The Normal Heart
En İyi Şov Programı: The Colbert Report
Mini Dizi veya Televizyon Filminde En İyi Erkek Oyuncu: Mark Ruffalo (The Normal Heart)
Mini Dizi veya Televizyon Filminde En İyi Kadın Oyuncu: Cicely Tyson (The Trip to Bountiful)
En İyi Senaryo (Komedi): Orange is the New Black (I Wasn’t Ready)
En İyi Senaryo (Drama): True Detective (The Secret Fate of All Life)
En İyi Yönetmen (Komedi): Gail Mancuso (Modern Family)
En İyi Yönetmen (Drama): Neil Marshall (Game of Thrones)